Adatok:
  • teljes név: Bryan Vigorson
  • szül. idő: 1957 augusztus 2.
  • szül. hely: Viroqua, Wisconsin USA
  • tanulmányai: filmelméletet tanult a wisconsini egyetemen, Madisonban; művészfilm-rendező akart lenni
Korábbi együttesei:

Az egyetemi évei alatt Butch több kisköltségevetésű film zenei albumán közreműködött. Emellett több együttesben is tag volt, többek között a következőkben:
  • Spooner - dobok (1979-1986)
  • First person - (1986)
  • Firetown - (1987-1989)
   
Végül jónevű producerként válik ismertté, az alábbi nagy nevű együttesekkel dolgozott együtt:

* Nirvana - "Nevermind"
* Urge Overkill
* Smashing Pumpkins - "Gish", "Siamese Dream"
* Helmet - "Betty"
* L7 - "Bricks Are Heavy"
* Die Kreuzen - "Cement", "Century Days"
* Sonic Youth - "Dirty", "Experimental Jet Set, Trash and No Star"
* Electric Bird Digest - "Young Fresh Fellows"

Beceneve kétéves korában ragadt rá. "Az apám kéthetente kefehajat (butch-cut) csinált nekem. Azóta mindenki így hívott, és rámragadt."

Butch mamája csak akkor fogadta el, hogy fiának nem lesz 'igazi' munkája, miután a helyi lemezboltban meglátta a Nirvana 'Nevermind' című albumát.

Shirley mellett Vig a másik legemlegetettebb név a Garbage-dzsal kapcsolatban. Annak idején, mikor a Vow-val bemutatkoztak a világnak, maga Manson is bevallotta, hogy a legtöbben Vig miatt voltak kíváncsiak az együttesre. "Vicces, az elején mindenki velem akart beszélni, minden figyelem rajtam volt. Egy évvel később már azt kérdezték 'Butch ki? Ja, a dobos Shirley Manson együttesében!'"

Anyja zenetanár volt, apja doktor, gyermekkori példaképe a The Who volt, akik hatására ment el első zongoraórájára, vette az első dobfelszerelését, és alakította első együttesét, a The Schlichts-t. Ezután még sok különböző formációban játszott, míg 1983-ban az egyetemen megismerkedett Steve-vel és Duke-kal, aminek eredményeképen kihagyott az egyetemen, hogy teljes erejével a Spooner nevű együttesükre koncentráljon, mjad később a Firetown-ra.

Egy évvel később Butch és Steve megalapították a Smart Stúdiót, és ezután nem sokkal Duke-kal hármasban a legfelkapottabb producerek és remixelők lettek (ld. Depeche Mode, Nine Inch Nails, House Of Pain, U2).

Aranyköpések

Arról, mennyire tud dobolni...
"Azt hiszem nagyon átlagos vagyok. Amennyire szeretem Keith Moont, annyira nem tudok úgy játszani."
Arról, mit kínál a hírnév...
"Töprengő, önpusztító, önmagamat gyűlölő alkoholista drogfüggőnek tartanak."
És ami csak úgy kiszalad a száján...
"A golf és a sör a két legnagyobb bűnünk!"
"Nem akarok rock'n'roll sztár lenni'"
"A nevem mindig megzavarja az embereket - az utóbbi napokban sokszor hívtak Bruce-nak. Mostanában egyszer Mr. Butch Big-nek neveztek, és egy sajtókonferencián Németországban egy újságíró teljesen komolyan kérdezte: 'Botch (botch=kontármunka) Vig, mi a Garbage lényege?'"